ROLADKĘ ZE ŚLEDZIKA PO JAPOŃSKU
Sposób przygotowania:
płaty śledziowe włożyć do miseczki , posypać pokrojoną cebulką , wrzucić ziarnka pieprzu ,
pokropić octem ,zalać przegotowaną ostudzona wodą i odstawić na 12 godz.
ogórki , grzybka , cebulkę z zalewy pokroić w kostkę , dodać majonez wymieszany z jogurtem w stosunku 1:1
zwinąć w gniazda płaty śledziowe i środek wypełnić przygotowanym wcześniej farszem
na wierzchu położyć pół jajka
całość posypać papryką
Składniki dla 2-4 osób
matyjasy, 4 płaty
groszek konserwowy mała puszka
grzybek marynowany 1 słoiczek
ogórki kiszone, 3 sztuki
cebulka 1 sztuka
jajka na twardo 3 sztuki
majonez
jogurt naturalny
pieprz
Papryka słodka
troszkę octu jabłkowego
GOLONKĘ PIECZONĄ Z WARZYWAMI
Sposób przygotowania:
Przygotować marynatę – do garnka wlać wodę i resztę przypraw do marynaty i zagotować. Zalewę ostudzić a następnie włożyć golonkę. W tak przygotowanej marynacie pozostawić golonkę na 12 godzin – najlepiej na noc.
Golonkę wyjąć z zalewy i posmarować olejem wymieszanym z papryką słodką. Włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać szklanką marynaty. Golonkę pieczemy w nagrzanym do 200 C piekarniku przez około 2,5 godziny, a w między czasie polewamy golonkę . Warzywa kroimy w dowolne kształty i 40 minut przed wyjęciem golonki układamy warzywa dookoła mięsa.
Składniki:
1 golonka wieprzowa przednia
5 łyżek oleju
papryka słodka
1 marchewka
1 por
1 seler
1 pietruszka
Składniki na marynatę
1,5 litra wody,listek laurowy, ziele angielskie, sól, 1 łyżeczka cukru